Copyright 2021 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

20201016 152027
Októberében ismét sor került a Marianum cserkészcsapat új tagjainak toborzására 1-2. osztályos gyermekek körében, így újabb fiú és lány őrsökkel gazdagítottuk csapatunkat.


Toborzásunk eredményeként több mint negyvenen jöttek el, ők betekinthettek a cserkészet érdekes világába. Igazi cserkészjátékokat játszhattak, dalolhattak, megismerkedhettek a cserkészet alapjaival.
Várjuk a 3-4 osztályos gyerekek jelentkezését is Árvácska (őrsgyűlés időpontja: csütörtökön 15:45-16:45) és Tigris (őrsgyűlés időpontja: pénteken 14:45-15:45) őrseinkbe.

Itt találhattok egy kis összefoglalót arról, hogy mit jelent cserkésznek lenni és hogy ez konkrétan mit jelent a csatlakozni vágyók számára:


Nézzük! Mi is a cserkészet? Mit jelent a cserkésznek lenni a csatlakozni vágyók számára?

A cserkészet egy olyan nagyszerű mozgalom, ahol mindenki megtalálhatja a helyét, akiben van némi elszántság. Benne van minden: hit, természetjárás és táborozás, sport és játék, színjátszás és éneklés, szolgálat és a másokon való segítés.

A cserkész igazi hazája a természet. Ha azt mondod: „Nem nagy kunszt, hiszen manapság mindenki jár kirándulni és iskolai táborokba!” – egyrészről igazad van. De a cserkészet jóval több ennél! Itt a hátadra veszed a kommandósok, hegymászók, fölfedezők felszerelését, és módszeresen megtanulod, hogy milyen is az igazi kalandtúra. Az erdőben és a hegyek között ezerféle kaland vár rád: nyomot követsz, jeladást gyakorolsz, sátrat versz és kunyhót építesz, tüzet raksz és megfőzöd a vacsorádat. Gondold csak el: körülötted az erdő, fölötted a csillagos ég, a hátadat melegíti a tábortűz parazsa, a sátrak árnyéka kirajzolódik a holdfényes tisztáson, miközben éjjeli őrséget adsz, hogy társaid álma zavartalan legyen a ponyvák alatt…

A cserkészetben megismered a fákat, füveket, az erdő-mező virágait és állatait. A többiek a suliban csak a biológiakönyvből ismerik a bükkfát, a tölgyet és az erdei fenyőt – de te tudod, melyik ad jó parazsat és hogy milyen közelről egy vaddisznó-dagonya. Ha cserkész leszel, otthonosan mozogsz kint a vadonban. Rájössz, hogy a bérházak és a nagyváros füstje fölött csillagos az ég.

A cserkészetben nagyszerű lehetőséged nyílik arra is, hogy másokon segíts. Elég lehangoló érzés, amikor az ember egyedül marad a bajban – de te észreveszed a mások gondját, és tudod, hogy mit kell tenni! Egy kis horzsolás, napszúrás vagy bokaficam nem okozhat gondot: el tudod látni magad, és megtanulsz elsősegélyt nyújtani. Hidd el, hogy a legjobb dolog, ha másokon segítünk! Elfogyott a haverod szendvicse, és még mindig éhes? Odaadod neki a sajátod felét, és kétszer olyan jól fog esni a maradék. Ha cserkész leszel, ezer ilyen apróság révén megtanulsz örömet szerezni másoknak. Sőt, egyik feladatod lesz, hogy ötleteséggel és leleménnyel mindennap tegyél valami jót.

A cserkész szereti a hazáját. „Haha – mondhatnád – jó duma, ettől még nem kell hasra esni!” De a felszín alatt minden emberben ott bujkál a kérdés: vajon miért pont ide születtem, és miért épp magyarnak? Hidd el, ez sem véletlen. A cserkészetben lehetőséged nyílik rá, hogy alaposabban megismerd lakóhelyedet, a környéket, sőt az egész Kárpát-medencét. Rengeteg élményt nyújt a hegyek-vizek-városok bebarangolása és felfedezése.

Aztán itt van a testi-lelki egészség. „Egészséges életmód…” – manapság a csapból is ez folyik. A cserkész azonban ezt komolyan is gondolja. Rendszeres testmozgás, sport, ügyességi versenyek és sok-sok szabadtéri játék!

A végére hagytam, bár talán a legfontosabb: a cserkész bízik Istenben.

3Bízzál az ÚRban, és tégy jót, akkor az országban lakhatsz, és biztonságban élhetsz. 4Gyönyörködj az ÚRban, és megadja szíved kéréseit! 5Hagyd az ÚRra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik.” Zsolt 37:3-5

Ha benne bízom, akkor mindig közel maradok az élet forrásához, amely táplál és fenntart. Isten az Igéjén keresztül táplál, mely olyan, mint az élő vízforrás, mely frissességet, lendületet és életet ad

Ha benne bízom, nem kell félnem a közelgő bajoktól. Ha nem kell félelmek és aggodalmaskodás közepette élnem, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb és boldogabb leszek. Mindez az Istennel való bizalmon múlik.

Ha benne bízom, a nehézségek ellenére is őszinte örömöt találok majd az életben. Nem kell megjátszanom magam, az életemről mindig az az őszinte nyugalom és öröm fog tükröződni, amely a körülményektől független. Miként a fa esetében: “lombja üde zöld marad”.

Ha benne bízom, az életem gyümölcstermő lesz. Olyan sokan élnek hiábavaló életet — és maguk is érzik, hogy nincs semmi értelme és célja az életüknek. Ha azonban Istenben bízok, azzal a személlyel kerülök kapcsolatba, aki megteremtett engem, és tudja, miért alkotott. Tudja, mi a célja velem. A belé vetett bizalmam pedig megnyitja az ajtót előtte, hogy tervének megfelelően cselekedjen velem. Elkezdek értelmet találni a mindennapok történései mögött, az életem pedig elkezd gyümölcsöt teremni.

Mi lehetne nagyobb örömem, mint az életemmel dicsőíteni azt, aki ennyire szeretett engem, és saját Fiát adta értem…

Sokan csak sodródnak az árral, egyik nap ezt mondják, másik nap azt; amit tegnap még megvetett, azt ma helyesli. A cserkész azonban jellemes ember, ezért az egyenesség és a becsület a legfontosabb neki! És ehhez van egy jó iránytűje: a hit. A táborban is, évközi programként is megtalálható lelki napok, áhítatok, csendes napok részei a cserkészprogramoknak. Táboraink elengedhetetlen része a tábor központi helyén a táborkereszt, amely a magyar cserkészet Szentírásra építettségét is kifejezi.


Ki lehet cserkész?

Akik elfogadják a cserkészet célkitűzéseit, értékrendszerét és képesek mindezeket magukénak érezni, és a cserkésztörvények szerint élni.

Cserkésztörvények:

1. A cserkész egyenes lelkű, és feltétlenül igazat mond.
2. A cserkész híven teljesíti kötelességeit, amelyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik.
3. A cserkész, ahol tud, segít.
4. A cserkész minden cserkészt testvérének tekint.
5. A cserkész másokkal szemben gyöngéd, magával szemben szigorú.
6. A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz, és kíméli a növényeket.
7. A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik.
8. A cserkész vidám és meggondolt.
9. A cserkész takarékos.
10. A cserkész testben és lélekben tiszta.

A cserkésztörvény a cserkészet alapjait, a cserkészet által képviselt értékeket mutatja meg és végig kíséri a cserkész életét újonc korától felnőttcserkész koráig.


A cserkészet céljai

A cserkész világszövetség jövőképe, hogy egy jobb világot építsünk és küldetése, hogy arra neveljük a fiatalokat, hogy építő szerepet vállaljanak a társadalomban. Sík Sándor úgy határozta meg a magyar cserkészet legfőbb célját, hogy a fiatalokat támogatni kell abban, hogy ki tudják bontakoztatni teljes fizikai, szociális, szellemi és lelki adottságaikat, miáltal majd egyházunk, közösségük, nemzetük és az egész emberiség értékes és felelősségteljes tagjai lesznek.
A cserkészek hetente találkoznak az őrsgyűléseken a korosztályukba tartozó társaikkal. Ezeken az alkalmakon életkoruknak megfelelően sokat játszanak, érdekes és hasznos dolgokat tanulnak pl.: elsősegélynyújtás, csomózás, tűzrakás, tájékozódás, csillagászat, néphagyományok, fűzés, cserkésztörténelem. Végül minden évben táborral koronázzuk meg a cserkészévünket.

Ezúton is biztatunk továbbra is minden kisfiút és nagyfiút, kislányt és nagylányt, hogy nyugodtan csatlakozzanak a cserkészek nagy világába!

“Sok kis ember sok kis helyen, miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát.”

Szeretettel várjuk az újoncjelölteket és minden újabb érdeklődőt!

Pálfi Mariann