Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

DSCF5172Iskolánk 8.b osztálya 2019. május 24-25-én pénteken és szombaton kétnapos osztálykiránduláson a Balatonra látogatott.

 

 

Az első napi program Siófok volt, ahol a víztornyot tekintettük meg. Az építmény Gergely Jenő és Gut Árpád alkotása a város főterén található. Interaktív élményközpontjában képzeletben bejárhattuk a világ városait és az emeleten tökéletes kilátás nyílt a Balaton túlpartjára, a Somogyi-dombságra és a Hegyhát lankáira valamint a Tihanyi-félszigetre. A város főterén álló templomot dr. Báró Hornig Károly veszprémi püspök, a későbbi bíboros 1904. július 3-án Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt fel. Siófok után Balatonboglár volt a következő állomás, ahol az átutazó legelőször a Gömbkilátót pillanthatja meg. A szállás elfoglalása után gokartozás, este Balatonlellén pizzázás következett, majd beszélgetéssel, társasozással valamint Balaton parti sétával zártuk az élményekben gazdag napot.
A második napon, Fonyódon tettünk látogatást, melyet a badacsonyi Szt. György – hegynek a felfedezése, bejárása követett. Nevét az egykoron a lábánál állt Szent György-kápolnáról kapta, a heggyel kapcsolatos mondák egy része is összefonódik Szent György és a sárkány legendájával. A csúcson a Kisfaludy-kilátóból a Tapolcai- és a Káli-medence csodálatos panorámájában gyönyörködhettünk. A környék más bazaltsapkás tanúhegyei is jól láthatóak voltak, például a Tóti-hegy, a Csobánc, a Gulács. A hegy természeti szépségei a forró láva gyors kihűlése során keletkeztek, főleg a peremén vált szét sokszögletű oszlopokra. Ezeket az időjárás tovább formálta, és napjainkra alakultak ki a népnyelvben kőzsákoknak, vagy gyapjúzsákoknak is nevezett látványos bazaltalakzatok. A Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, legszebb képződményei a bazaltoszlopok, melyek orgonasípokhoz hasonlóan sorakoznak egymás mellett. A Balaton és a közeli tanúhegyek felé nyíló csodálatosan szép kilátást fényképeken nehéz megmutatni, mert a fotók nem adják vissza azt az érzést, amelyet a Szent György-hegy tetején álló, és a Balaton-felvidéki tájat magasból csodáló turista érez. A túrázást némi szabadidő, fagyizás követte, majd legnagyobb sajnálatunkra, vonatra szálltunk és haza indultunk. Élményekben gazdag, tartalmas két szép napot töltöttünk együtt, nemcsak tudásunkat bővítettük, hanem az osztályközösséget is erősítettük.

Pálfi Mariann