Copyright 2021 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola


Az ötödik évfolyammal 2021.10.12-én ellátogattunk Magyarország első őskori szabadtéri múzeumába, ahol betekintést kaptunk a bronzkori és a vaskori élet mindennapjaiba.


Az Marianum iskolától a régészeti parkig vezető utat gyalogosan tettük meg a ragyogó őszi napsütésben. Útközben megálltunk egy rövid frissítőre a Szent Mihály kútnál, majd az Ófalusi pincesor emelkedőjén felkapaszkodva Zsákai Dávid tanár úr mesélt a római út történetéről.


A parkba érkezve megtekintettük a vaskori temetkezési szokásokat napjainkig megőrző halomsírokat. A Park 3,5 hektárnyi területén öt halomsír található.


A halmok között egy bronzkori és egy vaskori településrészletet láthattunk. A bronzkori falut (Kr. e. 2800–1400) három nagyméretű, faoszlopos tapasztott falú, nádtetős lakóház és egy kemencés melléképület alkotja. Az épületek mindegyike hiteles másolat, az eredeti ásatások alapján került rekonstruálásra.


A vaskori faluban tanulmányozhattuk mindazokat a változásokat, amelyek alapján a történészek a bronzkort az azt követő vaskortól elválasztják. A szövőasszony háza, a kovács műhelye vagy a kemencés ház, megannyi történetet rejtett.


A mini labirintust is felfedeztük, sajnos a mezítlábas ösvényt a hűvös időjárásra való tekintettel kihagytuk a programból.


A történelmi utazásunk végén a kézműves foglalkozások során megtapasztalhattuk, milyen tárgyakat is készíthettek elődeink. A diákok választhattak a poncolás, bőrözés és ékszerkészítés programjai közül kettőt is. A foglalkozások végén gyönyörű művészeti alkotások születtek.


Összeségében elmondhatjuk, hogy az évfolyam kirándulása meglehetősen kalandos és interaktív volt, az élményeket fokozta a őskori akadályverseny, a kézműves foglalkozások és az odavezető gyalogtúra is.