Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Borongós, esős reggelre virradt Szent Márton napja. Szinte az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy meg tudjuk-e tartani a hagyományos Márton-napi lampionos felvonulásunkat. Szerencsére az időjárás kegyeibe fogadott, így nagy-nagy izgalommal gyújthattuk meg lámpásainkat, és énekszóval vonultunk át az Érd-Újváros-i Jézus Szíve templomba.

A hatodikosok műsora előtt Igazgató Asszony szólt egy pár szót Szent Márton életéről, kiemelve ennek a Magyarországhoz is szorosan kötődő szentnek a mások iránti segítőkészségét és példamutató életét.

Ki is volt ő? A császári hadsereg katonája, aki a mai Szombathely területén született egy pogány családban. Édesapja is katonaként szolgált. Márton már korán kitűnt a társai közül abban, hogy szívesen segített másokon, szerényen élt és viselkedett. Pappá szentelése után még inkább gyakorolta a felebaráti szeretetet. Életéből az egyik legismertebb történet, amikor egy szegény, a fagyhalál szélén álló koldussal megosztotta köpenyét. Tette mindezt csendben, felhajtás, és mindenféle szenzációvadászás nélkül. Ezt a jelenetet adták elő német nyelven a 6.a osztály tanulói.

Külön ajándék, hogy a Szent Márton év éppen egybeesett a november 20-án záródó Irgalmasság Évével, amelynek során számtalan kegyelmet eszközölhettünk ki magunk, és szeretteink számára is.

Szent Márton élete egy példamutató élet, amely megtanít minket arra, hogy adni másoknak, önzetlenül és szeretettel olyan ajándék, amellyel ajándékozó és ajándékozott egyaránt gazdagabb lesz. Kövessük az ő példáját, lássuk meg a szemünkkel és a szívünkkel azokat, akik segítségre szorulnak.

„Tégy bennünket nyitottá egymás iránt és segíts, hogy meghalljuk a másik csendes kérését. Adj erőt, hogy egységben legyünk és egymásért legyünk. Hadd legyünk mi magunk is Szent Mártonná, hadd öltöztessük fel a mezíteleneket, hadd osszuk meg mindenünket azokkal, akik segítségünkre várnak.”     (Legyünk Szent Mártonná)

                       Dornbach Katalin