Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

DSCF5611

Iskolánk szokásaihoz híven ebben a tanévben is megemlékeztünk Tours-i Szent Márton püspökről, akit Egyházunk méltán állít példaként elénk.

 

 

Osztályunk éppen ezért nem pusztán a Szent Márton napi előadással emlékezett meg a szentről, hanem egyfajta projekt hét keretében dolgoztuk fel élete történetét.
Rajz, technika, ének, honismeret, hittan és német órákon különböző feladatok segítségével értettük meg, miben rejlik Szent Márton nagysága és mindez milyen tartalmat hordoz saját magunk számára. Szent Márton püspök életének meghatározó eseményeiről, a hozzá fűződő hagyományokról minden tanuló saját "Márton-könyvet" állított össze.
A projekt hét során német nyelven megismerkedtünk Szent Márton életével, ehhez kapcsolódó feladatokat, rejtvényeket oldottunk meg. Átbeszéltük jellemét és megállapítottuk miben rejlik az ő nagysága. Rajz órán mozaik képeket készítettünk, ének órán pedig a hagyományos Márton-napi énekeket gyakoroltuk. A hét végéhez érve egy kvíz játék keretében mindenki megmutathatta mit tudott meg Márton püspökről. A vetélkedő során a csapatok a témához kapcsolódó címereket készítettek. Végül pedig mindenki bemutatta a saját maga által készített szép színes „lapbook”-ot.
A hét megkoronázásaként november 10-én Emese néni szervezésében sváb táncokat járhattunk, ami után a többi osztállyal együtt sorakoztunk az iskola udvarán, hogy lámpásainkkal énekelve vonuljunk a templomba. A keresztény ember fényt visz a világba és megosztja másokkal nem csak a tárgyi értékeit, de főként szeretetét, ahogy azt Noémi néni az előadás bevezető gondolataként megosztotta velünk. A rövid színdarab után a felvonuláson résztvevő kicsik és nagyon örömmel majszolták a kapott finomságot.

Szent Márton püspök kérünk, taníts minket, hogy mi is gyakoroljuk mindennapjainkban példádra az irgalmas szeretet. Ámen


                  Ruff Enikő