Copyright 2021 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola


November 11-e Szent Márton napja, aki misszionáriusként sok jót cselekedett, jóságáról még életében legendák keringtek.

 

Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában.
Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig Tours-ban segítette a rászorulókat.
A püspökről sokféle megemlékezést tartottak és tartanak manapság is szerte Európában. November 11. körül mi is Márton napi ügyességek, lámpások készítésével, lampionos felvonulással emlékezünk rá. Sötétedéskor a maguk készítette lámpácskákkal jártuk az utcákat miközben régi Márton-napi dalokat énekeltünk, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi mindenkihez eljusson. A gyermekek mindig örömmel várják ezt a vidám ünnepet, s a hatodik évfolyamosok műsorral is szoktak készülni, mely a köpönyegét megosztó Márton történetét mutatja be. Az idei tanévben azonban osztályszinten, Kunsági-Nehlich Zita és Dornbach Katalin hatodikos osztályfőnökök által készített prezentáció segítségével digitálisan emlékeztünk Szent Mártonra. A gyermekek nagy sajnálatára, a vírushelyzetre való tekintettel a lámpás felvonulást az idei tanévben nem tartottuk meg.

Pálfi Mariann