Copyright 2021 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

1848 Marc 15


1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére — mely nap minden korban a magyar szabadság szimbóluma — március 12-én az általános iskola 4. évfolyamos diákjai készültek online megemlékezéssel.Immáron 173 év telt el azóta, hogy történelmünk egyik legfelemelőbb pillanatát, óráit, napjait élte át a pesti ifjúság. Csepergős, esős, nyirkos hideg, szürke idő volt 1848. március 15-én Pest-Budán. A szűrös, gubás emberek és az elegáns pesti közönség a József-napi vásárra készült… végül nem a vásárról lett híres ez a nap. Ez lett nemzeti történelmünk legfényesebb napja, erre emlékeztünk március 12-én. Az iskolai online rendezvényre a negyedik évfolyam tanulói készítették a műsort, s most is már hetekkel korábban elkezdték a felkészülés: a szereplők a műsort próbálták, felvették.
Kokárda, Nemzeti Dal, Táncsics Mihály, Pilvax kávéház, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Landerer nyomdája, Tizenkét pont, forradalom, márciusi ifjak, Nemzeti Múzeum, szabadság, ezekről a fogalmakká vált szavakról, minden magyar embernek ugyanaz jut eszébe: az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk, az 1848. március 15-ei szabadságharc.
Ünnepet és megemlékezést is tartottunk a mai napon! Ünnepet, mert 173 éve tört ki a magyar forradalom és szabadságharc, amely a magyar nép szabadságáról és az osztrák járom felszámolásáról szólt. És megemlékeztünk mindazokról, akik részt vettek ebben a harcban, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért: 1849 október 6-án Aradon kivégeztek 13 honvédtábornokot: Kiss Ernőt, Dessewffy Arisztidet, Sweidl Józsfet, Lázár Vilmost, Poeltenberg Ernőt, Török Ignácot, Láhner Györgyöt, Knézics Károlyt, Nagysándor Józsefet, Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Vécsey Károlyt és Leiningen-Westerburg Károlyt. Majd ugyanezen a napon a budai várban agyonlőtték Batthiány Lajost is, az ezt követő hónapokban pedig további 120 szabadságharcost fosztottak meg életétől.

„Vannak napok, melyek nem szállnak el,
De az idők végéig megmaradnak,
Mint csillagok ragyognak boldogan,
S fényt szórnak minden születő tavasznak.
Valamikor szép tüzes napok voltak,
Most enyhe és derűs fénnyel ragyognak.
Ilyen nap volt az, melynek fordulója
Ibolyáit ma a szívünkbe szórja.”

Juhász Gyula: Március idusára

Pálfi Mariann