Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Fénykép40212018. június 18-án Nagyvázsonyra indultunk táborozni iskolánk 48 tanulójával, Lilla nénivel, Kriszti nénivel, Máté bácsival, Misa bácsival és Marika nénivel.

 


Ebéd előtt érkeztünk a táborba, ahol már előkészített pogácsatésztával vártak minket. Neki láttunk a pogácsát kiszaggatni és tepsibe rakni. Ebédre babgulyást ettünk a kemencében frissen kisült sajtos pogácsával. Igazi ínyencség volt!
Délután ellátogattunk a Kinizsi-várba, közben az idegenvezetőnk - Vini néni - elmesélte a vár történetét, Kinizsi Pál családjáról, feleségéről –Magyar Benignáról- hallottunk sok érdekes dolgot. Este pajtamozi volt. Egy régi pajtában vetítettünk le a gyerekeknek egy mesefilmet.
Másnap reggel 7 órakor volt az ébresztő, utána pedig reggeli torna következett a pajta mögötti füves sportpályán. Reggeli után pálos túrára indultunk. Mivel ez a program egész napos volt, útközben bográcsban főztük meg az ebédünket. Slambucot készítettünk. Már az indulás előtt a táborban minden gyerek kapott a hátizsákjába a slambuc alapanyagai közül valamit. Egy zacskó krumplit, hagymát, tésztát, kenyeret, savanyúságot, tányérokat, evőeszközöket… voltak, akik a fűszeres táskát vitték, két fiú pedig egy rúdon a bográcsot vitte. Egy patak partján táboroztunk le. A lányok nekiláttak krumplit pucolni, a fiúk pedig rőzsét hordtak a tűzhöz. Nemsokára elkészült a slambuc és jóízűen elfogyasztottuk. A visszafelé vezető úton erdei szamócamezőt találtunk, érett gyümölcsökkel!
Vacsora után csillagászat volt. Ákos bácsi – a szállásadónk- beszélt a Világegyetemről, a bolygókról, csillagászati távcsővel figyeltük meg a Hold felszínét.
A harmadik napon, szerdán a reggeli torna után megreggeliztünk, és készülődtünk a nemezeléshez. Gyapjúból színes tulipánokat készítettünk. Délután pedig a papírmerítés technikáját sajátítottuk el, és a merített papírt szalvétával díszítettük. Gyönyörű kis kompozíciók születtek!
Csütörtökön reggeli után átmentünk a szállásunkkal szemközti Szent Ilona-templomba, ahol imádkoztunk, énekeltünk. Délelőtt batikoltuk azokat a fehér pólókat, amelyeket erre a célra hoztunk magunkkal. Befőttes gumival összefogtuk az anyagot, olyanra, amilyen mintát szerettünk volna a pólón. Forró vízbe mártottuk, amelybe előzőleg napsárga festéket kevertünk, majd jó sokáig kavargattuk a pólókat, hogy mindenütt érje a festék. Majd beletettük ecetes vízbe és átöblítettük tiszta vízzel. Jól kicsavartuk és kitettük száradni a napra a szebbnél szebb pólókat. Már pénteken este ebbe mentünk a pajta partira!
Délután Kinizsi-sport délutánt szerveztünk a gyerekeknek a nagy, füves pályán. 5 csapatra osztottuk őket, és ügyességi feladatokat, tréfás gyakorlatokat kellett elvégezniük, amelyeket a „Kinizsi” témakör köré szerveztünk. A csapatverseny végén eredményt hirdettünk és jutalmaztuk a teljesítményüket. Vacsora után fagyizni mentünk, aztán pedig még egy bő órácskára kimentünk métázni a pályára, ahol a lányok a fiúk ellen játszottak.
Este indultunk el az éjszakai kincskeresésre a Pálos –templom romjaihoz. Előtte beszedtük a gyerekek elemlámpáit, Ákos bácsiék pedig kijelölték az utat, amely a kolostor romjaihoz vezetett. Minden elemlámpát bekapcsoltak, amelyek világító pontokként jelezték a helyes útirányt. Útközben ijesztő hangokkal borzolták a kedélyeket...
Pénteken délelőtt az esti záróprogramra készültünk a gyerekekkel, ebéd után pedig lovagolni és lovas kocsikázni mentünk, ahonnan vacsora előtt értünk haza. Nagy élmény volt! Ezután még átmentünk fagyizni a közeli cukrászdába.
Este a vacsora után kezdődött a táborzárás, amelyre szinte minden gyerek nagy buzgalommal készült. Sokszínű és színvonalas produkciókat láthattunk, amelyek viccesek és kreatívak voltak.
A napot pajta diszkóval zártuk, este 10 óráig táncoltak a gyerekek.
Szombaton reggeli után összepakoltunk és indultunk haza.
Ebben a táborban is nagyon sok újat tanultunk, közösség épült, barátságok szövődtek.

Jó hangulatú, felejthetetlen 6 napot töltöttünk együtt!

Pozsonyi Béláné
tábor szervezője