Copyright 2021 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

2021. június 22-28. között volt az iskolai Bringásvándor tábor a Balaton-felvidéken. Közel 20 gyerek és három tanár részvételével tekertünk 216 km-t, amiben több, mint 1500 m szint is volt.

Busszal jutottunk el Nemesvámosra, ahol az első két éjszakán volt a szállásunk. Itt kaptuk meg a bicikliket és a táskákat, mivel két naponta más-más szálláshelyre költöztünk. Emiatt a tábor programja kétféle napra bontódott: egyik nap költöztünk a szálláshelyek között, a másik napon pedig körtúrát tettünk immár nagy táskák nélkül. A szálláshelyeink igazi tábori körülményeket biztosítottak. Voltunk iskolában Nemesvámoson, evangélikus szálláshelyen Kővágóörsön, és sátrakban Gyenesdiáson.

A túra során láttunk templomokat, várakat, kilátókat, római kori villagazdaságot, emelkedőket, lejtőket és sok-sok vizet. Szinte miden nap lehetőségünk volt fürdeni a Balatonban, illetve egyik alkalommal a hévízi tó csatornájában.

Esténként előkerültek a társasjátékok, labdák, számháború számok is, ami játéklehetőségek közül mindenki saját kedvére választhatott.

A legnagyobb kihívást a dombokra, emelkedőkre való feltekerésen kívül a hőség okozta. Volt olyan nap, ahol fél óra tekerés után fél óra árnyékban pihenés jutott, lényegében csaptól csapig tekertünk. Szerencsére egy alkalommal volt csak részünk zivataros, esős időben, amikor amúgy is a szálláson voltunk, így ezzel nem kellett megküzdenünk.

A két naponta történő „költözésnek” köszönhetően változatosan teltek napjaink, így hamar eltelt ez az egy hét. Gyenesdiásról hazafele a buszon a többség nagy csendben, alvás közben kezdte el feldolgozni az élményeket, kipihenni a tábort.

Judit néninek és Gergő bácsinak köszönöm a segítséget, a gyerekeknek a jó hangulatot és az ügyességüket, amivel teljesítették a túrát.

Auer Tamás