Copyright 2019 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola


HATÁRTALANUL!


 határtalanul logo

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Határtalanul! program keretében nyílt pályázatot hirdetett a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére.

A pályázat célja a magyarországi köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő, 7. évfolyamon tanuló diákok Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire irányuló tanulmányi kirándulásának támogatása.

Tanulmányi kirándulás tervezete

Iskolánk a Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől egy erdélyi tanulmányi kirándulás megszervezésére.

A tanulmányi kirándulás mottója:

Erdélyi keresztény értékek nyomában

projekt száma: HAT-18-01-0313
A támogató: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A támogatás összege: 2 760 000 Ft vissza nem térítendő támogatás
A kiránduláson résztvevők száma: 46 diák (7. és 8. évfolyam) + 5 pedagógus

 

TERVEZETT IDŐPONTOK

1. Magyar Földrajzi Múzeum: 2019. március 04.

2. Magyarság Háza: 2019. március 22.

3. Határtalanul! előkészítő órák: 2019. március 18, 25.

4. Tanulmányi kirándulás: 2019. április 10-13.

5. Határtalanul! értékelő óra: 2019. április 29.

6. Fakultatívan vállalt bemutató óra: 2019. május 06.

8. Kiállítás: 2019. május 07-től

 

 

ELŐKÉSZÍTŐ SZAKASZ

MAGYAR FÖLDRAJZI MÚZEUM

Március 4-én a 6-7. órában a Magyar Földrajzi Múzeumban jártunk a 7.b osztállyal valamint osztályfőnökeinkkel és Mariann nénivel. Itt Mácsai Anetta a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatóhelyettese tartott nekünk előkészítő órát.
Ebben az előadásban körülbelül másfél óra alatt 10 híres erdélyi természettusról, utazóról és tudományairól hallottunk. Nem kizárólag geográfusok munkásságát mutatták be, hanem megismerkedhetünk más tudományágak képviselőivel, geológusokkal, a növény- és állattan kutatóival, őslénytan tudósaival. Köztük Kőrösi Csoma Sándorról, Berzencey Lászlóról, Orbán Balázsról, Fenichel Sámuelről, Bíró Lajosról, Teleki Sámuelről, Nopcsa Ferencről, Sáska Lászlóról és a híres kettős Bartha Gyula-Csilkovszky Zoltán párosról. Fontos útvonalaikról, növényi- és állati fajok gyűjtéseiről, tanulmányaikról és életükről. A tárlat, melyet bejártunk – a hazánkat és az elszakított országrészeinket is magába foglaló természeti egység – Erdély híres szülötteivel, utazóival foglalkozó szakemberek munkásságát ismertette meg. A kiállításon sokuk híres tárgyait láthattuk és kereshettük meg. Azoknak a magyar tudósoknak állít emléket, akik a Kárpát-medence és a nagyvilág tudományos „felfedezéséhez” jelentősen hozzájárultak.
A program lezárásaként interaktív feladatokat kaptunk: feladatlapot töltöttünk ki az elhangzottak és a kiállítás alapján.

Reméljük még az utazás előtt hallhatunk érdekességeket Erdélyről és kultúrájáról!

Csoknyai Zsófia
7.a