Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola


HATÁRTALANUL!
határtalanul logo

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint támogató pályázatot hirdetett Határtalanul! programkeretében a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére.

A pályázat célja a magyarországi köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő, 7. évfolyamon tanuló diákok Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire irányuló tanulmányi kirándulásának támogatása.

Tanulmányi kirándulás tervezete

Iskolánk a Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium támogatást nyert egy felvidéki tanulmányi kirándulás megszervezésére.


A tanulmányi kirándulás mottója:

Természetjárás Felvidéken II. Rákóczi Ferenc emlékévében

projekt száma: HAT-19-01-0368
A támogató: Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
A támogatás összege: 2 072 000 Ft vissza nem térítendő támogatás
A kiránduláson résztvevők száma: 48 diák + 5 pedagógus

 

TERVEZETT IDŐPONTOK

1. Magyar Földrajzi Múzeum: 2020. január 28.

2. Magyarság Háza: 2020. március 04.

3. Határtalanul! előkészítő órák: 2020. március 18, 20.

4. Tanulmányi kirándulás: 2020. április 21-23.

5. Határtalanul! értékelő óra: 2020. április 29.

6. Fakultatívan vállalt bemutató óra: 2020. május 06.

8. Kiállítás: 2020. május 04-től

 

ELŐKÉSZÍTŐ SZAKASZ

MAGYAR FÖLDRAJZI MÚZEUM

2020.01.28-án a 7. évfolyam ellátogatott az Érdi Magyar Földrajzi Múzeumba, ahol Fekete-Mácsai Anetta a Magyar Földrajzi Múzeum igazgató helyettese tartott interaktív órát. Felvidék híres, neves szülötteivel, történelmével és földrajzával ismerkedhettünk meg.
A Felvidék megnevezés a 19. században jelent meg, akkor a többségében szlovákok által lakott, lengyel határhoz közeli magas hegyeket értették alatta. 1920 után kapott a kifejezés politikai tartalmat, azóta a mai Szlovákia területének egészét értjük alatta.
Földrajzáról annyit hallottunk, hogy majdnem a teljes területet a Kárpátok északnyugati vonulata teszi ki. A két legnagyobb hegysége az Alacsony-Tátra és a Magas-Tátra. A Felvidék déli része inkább síkvidéki, míg nyugaton és keleten széles völgyekkel szabdalt dombság jellemzi.
Mindezekről egy kis filmet is megnézhettünk, amit mindenki figyelmesen nézett végig.
Ezek után hallhattunk a Felvidék neves és híres szülötteiről, kutatóiról: Mauksch Tamásról, Göran Wahlenbergről, Benyovszky Móricról, Lóczy Lajosról, Herman Ottóról, Kittenberger Kálmánról, Hunfalvy Jánosról,
A programot Activity játékkal zártuk.

Ez a program sokban hozzájárult ahhoz, hogy tanulmányilag felkészülten tudjunk részt venni a tanulmányi kiránduláson. 

Pálfi Dóra
7.b

      

MAGYARSÁG HÁZA

A Határtalanul! tanulmányi kirándulást felkészítő program keretében 2020. március 4-én, ellátogattunk a Magyarság Házába. A minden magyar összetartozását jelképező intézmény rendezvényei a nemzeti identitás erősítését szolgálják, bemutatják a világ magyarságára jellemző értékeket, eredményeket, teljesítményeket, sikereket. Megismertetik a hazai és határon túli közönséget a hungarikumokkal, az épített és szellemi örökséggel, a magyar kultúrkincsekkel, a tudományos, szellemi és fizikai teljesítményekkel.
A hungarikumokról szóló foglalkozáson hallhattunk a magyar feltalálókról, magyar vonatkozású Nobel-díjas tudósokról, hazánk olyan szülötteiről, akik megérdemelték volna, de mégsem részesültek Nobel-díjban, és a különféle hungarikumokról.
A magyar elme nagyságát, találékonyságát mutatja az a számtalan találmány, műszaki-, művészeti-, és kulturális alkotás, amelyet a magyar vagy magyar származású tudósok, művészek hoztak létre. Magyar vonatkozású Nobel-díjas tudósok közül Szent-Györgyi Albertről, Kertész Imréről hallottunk. Magyarországon született, de emigrációban díjazottak közül megismerkedtünk Lénárd Fülöppel, Békésy Györggyel, Gábor Dénessel, Wigner Jenővel, Harsányi Jánossal, Oláh Györggyel, Herskó Ferenccel. A nem Magyarországon született díjazottak közül Zsigmondy Richárdról, Bárány Róbertről, Milton Friedmanról, Daniel Carleton Gajdusekról, Elie Wieselről és Polányi Jánosról szerezhettünk ismeretet. Mindezeken kívül olyan tudósaink is szóba kerültek, akik megérdemelték volna, de valamilyen oknál fogva nem részesültek Nobel-díjban: Bolyai János, Eötvös Loránd Ágoston, Jedlik Ányos, Szilárd Leó, Teller Ede, Neumann János, Kandó Kálmán, Bay Zoltán, Selye János, Ifj. Rubik Ernő, Bíró László József, Galamb József.
A híres magyar tudók előadásrész után a hungarikumokkal ismerkedtünk. A „hungarikum” a magyarság csúcsteljesítményeit jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség és minőség- szólt az előadónk megfogalmazása. Agrár-és élelmiszergazdaság (pl.: pálinka, csabai kolbász, kalocsai fűszerpaprika, makói hagyma, fröccs, kürtöskalács); egészség és életmód (Béres-csepp, Ilcsi Szépítő Füvek, Magyar Védőnői Szolgálat); épített környezetünk (Torockó); ipari és műszaki megoldások (Zsolnay porcelán); kulturális örökségünk (táncház, Mohácsi busójárás, Matyó népművészet, Hollókő, Vizsolyi Biblia, Pálos rend); sport (Puskás Ferenc életműve); természeti környezetünk (Aggteleki-karszt); turizmus és vendéglátás (Bajai halászlé, dobostorta, gulyásleves) hungarikumait szedtük egy csokorba.

Ez a program a gyermekekben a pozitív magyarságkép és a magyarság értékmegőrző képességének kialakulását, valamint a híres magyar vagy magyar származású tudósókon keresztül Magyarország határain innen és túl élő magyarok közötti kapcsolatok erősítését is támogatta.

Pálfi Mariann