Copyright 2020 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

DSCF7670

 

"Emlékezzél, ember, hogy porból lettél és porrá leszel!”"

 

Ezeket a szavakat mondta Ferenc atya, miközben hamuval keresztet rajzolt homlokunkra délelőtt a második és harmadik órában. Hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjti időszak, a húsvétot megelőző 40 nap, a bűnbánat ideje, mely az idei évben február 14-én vette kezdetét.
Nagyböjt lényege – amiről a mai, modern kor embere hajlamos elfeledkezni – az Urunk feltámadására való felkészülés, mégpedig a hitben való elmélyülés és megerősödés, a kiengesztelődés és lemondás révén. Ez az őszinte bűnbánat és megtisztulás ideje és egyben az Isten iránti szeretet kifejezése is.
Hamvazószerda arra emlékeztet bennünket, amikor az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre. Ennek emlékét a mai napig őrzi a szertartás: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap ezen a napon, és nagyböjt első vasárnapján keresztet rajzol a hívek homlokára, annak emlékére, hogy porból vagyunk és porrá leszünk. A hamu egyszerre jelképezi tehát az elmúlást, a megtisztulást, a bűnbocsánatot.

Miről szól a mai modern világban a böjt, hogyan tarthatjuk be, és mit ehetünk ilyenkor?
A Jézus Krisztus feltámadását ünneplő húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe. Erre készít föl a hitben való elmélyedést szolgáló böjti időszak.

Böjti szabályok a testileg egészséges hívek számára:

1. A 14. életévüket betöltött katolikusok hamvazószerdán és nagypénteken nem fogyaszthatnak húst.
2. A 18 és 60 év közöttiek ezen a két napon csak háromszor ehetnek húsmentes ételt, és csak egyszer lakhatnak jól.
3. A nagyböjti időszak minden péntekjén kerülni kell a húsféléket.
Hasznos és jó a megszokott tevékenységeink kordában tartása is: az alkoholfogyasztás, cigarettázás, túlzott internethasználat, esetleg tévénézés szüneteltetése legalább ezekre a napokra vagy akár bizonyos szabályokkal az egész böjtre vonatkoztatva is.

Szűz Mária, a remény és a szeretet anyja vezessen és kísérjen bennünket nagyböjti utunkon!

Pálfi Mariann