Copyright 2019 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Advent3


„Az evangélium öröme betölti azok szívét és egész életét, akik találkoznak Jézussal. Akik engedik, hogy üdvözítse őket, azok megszabadulnak a bűntől, a szomorúságtól, a belső ürességtől és az elszigetelődéstől. Jézus Krisztussal mindig megszületik és újjászületik az öröm.” Ferenc pápa — Evangelii gaudium

 

A katolikus iskolánkban minden évben két alkalommal, egy kis megállásra, lelki töltekezésre hív a lelki nap. Ilyenkor szeretnénk, ha a gyerekek, pedagógusok Istenkapcsolata erősödhetne, elmélyülhetne. Adventi lelki napunkat december 18-án tartottuk, melynek során együtt készítettük fel szívünket, lelkünket Jézus születésének ünnepére, az Ő eljövetelére. Advent szent idő. Az elcsendesedés, a magunkba-nézés ideje, amikor szívünket fölemeljük és lelkünket kitárjuk a megtestesülés szent misztériuma felé.
A szentmise előtt különböző programokon, elmélkedéseken vettek részt az évfolyamok:

Alsó tagozat:

Az 1-4. évfolyam tanulóival nyitó dalként furulyaszó kíséretében énekeltük el az „Ahol szeretet” kezdetű dalt. Ezt követően adventi és karácsonyi dalokat énekeltünk, majd Jézus születésének körülményeiről emlékeztünk meg. A gyermekeknek osztályonként puzzle képeket raktak ki, majd felolvasták a képhez tartozó történeteket. Befejezésként egy hatalmas kört alkotva énekeltünk és imádkoztuk el egységben a Miatyánkot. —  Bertalan Regina

Felső tagozat:

Az 5-9. évfolyam elmélkedéseken vettek részt: 5.a,b-vel Hajdu Ferenc atya, a 6.a,b-vel Mojzer György atya, a 7.a,b-vel Bohn István atya, a 8.a,b-vel Harkai Gábor atya, a 9.a-val Tóth András beszélgetett az Adventről a szent időről: mit jelent, mit kell, hogy jelentsen nekünk?; az elcsendesedésről, a várakozásról.

A program lelkiismeret vizsgálattal, majd szentgyónással folytatódott. A lelki nap záró eseménye, és egyben csúcspontja a szentmise volt, melyet Ugrits Tamás atya celebrált.

 

Aranyosi Ervin: Adventi harmadik gyertya

Advent, harmadik vasárnap
örömgyertyát gyújtunk,
rózsaszínre vált a lelkünk,
nem nyomaszt a múltunk.

Közeledik a Karácsony,
öröm gyúl lelkünkben,
a szeretet és a hála
vendég életünkben.

Az Adventi várakozást
még az is fokozza,
hogy minden nap, a Karácsonyt,
még közelebb hozza.

A szeretet ünnepére
készül minden lélek.
Három gyertya lángja fénylik,
s hálatelt az ének.


Pálfi Marianna