Copyright 2021 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

2294 mariagyudi zarandoklat2018. június 6-8. között iskolánk dolgozói zarándoklaton vettek részt Pécs környékén.

 

 

Szerda reggel 6 autóval indult útnak a tantestület, hogy megpihenjen, töltekezzen, valamint lezárja az idei tanévet.
Az első állomásunk a Pécsi Egyházmegyében található Máriagyűd volt, ahol az ismert kegyhely is található. E hely évszázadok óta nyújt vigasztalást a testi-lelki gyógyulásra váró zarándokoknak, akik a Szűzanya közbenjárását kérve adnak hálát Isten oltalmáért.
A szállások elfoglalása után Szentmisén köszöntük meg az Úrnak, hogy erőt, kitartást, türelmet és szeretetet adott az eddigi munkánkhoz, és kértük támogatását a következő tanévre is.
Délutáni gyalogtúránk végállomása a siklósi vár volt, ahol megtekintettük a várkápolnát, a korabeli fegyverbemutatót és számos kiállítást is.
Máriagyűd híres a levenduláról is, így este ellátogattunk a Levendulás Házba. Itt megtudtuk, mire érdemes figyelni annak, aki levendulát tart. Kóstolhattunk szörpöt, különböző ízesítésű lekvárokat, kipróbálhattuk a levendulaolajat, valamint megcsodálhattuk a növényből készült termékeket (illatpárna, csokor, koszorú stb.).
A második nap Püspökszentlászló volt az úti cél.  A szomszédos településtől, gyalog tettük meg az utat a Mecsek gyöngyszeme felé. A zsákfaluban a püspöki kastélyt, valamint a mellette lévő templomot tekintettük meg.  A kastélyt, ami kolostorként, nyári lakhelyként és börtönként is működött, 1797-ben építtette Gróf Esterházy Pál László pécsi püspök. Ebben az épületben volt házi őrizetben Mindszenty József esztergomi érsek is. Az ovális alaprajzú, kupolás templomban újabb érdekességeket hallottunk a településről: megismertük a húsvéti bárányles történetét, menetét. Az egyházi épületeket gyönyörű arborétum szegélyezi, amit sajnos nem volt lehetőségünk körbesétálni az esős idő miatt.
A nap második felében borkóstolón vettünk részt Gere Attila Pincészetében. Megismertük a családi vállalkozás történetét, a borkészítés folyamatát és eszközeit, továbbá körbejártuk a borospincét.
Zarándoklatunk utolsó állomása Pécs volt. Itt megcsodáltuk a Székesegyházat, valamint körbevezettek minket a Püspöki Palotában. A 12. századi épületben számtalan gyönyörű bútor, festmény és berendezési tárgy mellett, érdekes történeteket hallhattunk a palota vendégeiről. A kerten áthaladva a Püspöki Pincébe jutottunk, ami egyben titkos átjáró is volt. Itt kiállítást láthattunk a kommunista egyházüldözés vészterhes időszakáról, valamint Magyarország ősi borvidékeiről.

A háromnapos zarándoklat során lehetőségünk volt a lelki feltöltődés mellet még jobban megismerni egymást és még összetartóbb csapattá kovácsolódni.

Kovács Mónika