Copyright 2019 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

DSCF1728


A szatmárnémeti Hám János testvériskolánk látogatására ebben az évben október 11-13. között került sor.

 

Csütörtök délután ragyogó napsütésben fogadtuk a vendégeket, akiket már izgatottan vártak a marianumos gyerekek. A gyors bemutatkozás után a vendég gyerekek a vendégfogadó családokkal töltötték a nap további részét. Ismerkedtek, közös programon vettek részt.
Az együttlétünk pénteken folytatódott, amikor is reggel fél 8-kor Egerbe indultunk, ahol egy izgalmas, látnivalókban gazdag napot töltöttünk el. Először a Gárdonyi Géza emlékházat kerestük fel, ahol megtudtuk, hogy az az író egykori lakóházában lett kialakítva, aki 1897 és 1922 között lakott itt. Több regénye is ebben a házban született, többekközt az Egri csillagok. Az egyik szobában a majd tízezer darabot számláló könyvgyüjteménye található, a másik szobában az az eredeti kis íróasztal, mely mellett a híres regény született. A vitrinekben titkosírásos jegyzetei láthatók.
Ezután kirándulásunkat az egri várban folytattuk. A várat az 1552-es ostrom, a török sereg felett aratott győzelem, s ennek regénybe foglalása  tette világhírűvé, mikor is a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt az Oszmán Birodalom túlerőben lévő hadát hősies küzdelem árán megfutamították. Az idegenvezető, aki körbevezetett minket a várban sokat mesélt Dobó Istvánról, a csatáról, a végén még egy korabeli lőfegyvert is elsütött. Megnéztük a várbörtönt, lementünk a kazamatákba, megtekintettük az ott helyet kapott kiállításokat. Majd egy kiadós ebéd után lesétáltunk a Dobó térre, s itt volt egy kis szabadidő kis csoportban nézelődni, fagyizni. Majd az egri bazilikához sétáltunk el, mely Magyarország harmadik legnagyobb temploma. Megcsodáltuk a klasszicista épületet, végül a máriapócsi Szűzanya kép másolata előtt közösen imádkoztunk. Az Eger patak mellet az Érseki kerten átsétálva jutottunk vissza a buszunkhoz, s érkeztünk haza az esti órákban
Szombaton a közeli Tropicariumot kerestük fel, ahol a tengerek és trópusok legkülönlegesebb élőlényeit láthattuk, pl. aligátorokat, hüllőket, kétéltűeket, apró majmocskákat, gyönyörű színes halakat, fejünk felett úszkáló cápákat, s a kjárat előtt még rájákat is lehetett simogatni.
Visszaérkezve az iskolához a vendégek és vendégfogadó gyerekek búcsút vettek egymástól megígérve egymásnak, hogy májusban újra találkozni fognak.

Frank Tiborné