Copyright 2023 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

DSCF6150

Különleges napunk volt 2019. június 14-én. A búcsú napja.

 

Vegyes érzések kavarognak ilyenkor bennünk, egyszerre járja át szívünket az öröm, a boldogság, a szomorúság. Bizonyára mindenki várta az iskola végét, hogy ne kelljen többet tanulni, ülni a padban és várni egy örökkévalósáig, amíg kicsengetnek. Ezen a napon minden megváltozik. Lezárul egy nyolc éves életszakasz, ami mindnyájunk lelkében örök nyomot hagyott. 
Jó felidézni az első napokat, heteket, amikor ismerkedtetek egymással, az iskolával; próbára tettétek tanáraitok türelmét, megértését. Aztán egyre magabiztosabban kezdtetek mozogni a Marianumban, kiérdemeltétek az első komolyabb dicséreteket és intőket, mára pedig az iskola főszereplőivé váltatok, és ballagásotok alkalmával mindannyian ünneplőbe öltöztünk.
Az ünnepség elején az osztályok ballagási dalokat énekelve, a búcsúztató osztályoktól, szülőktől kapott virággal vonulnak az osztálytermekből az udvarra, ahol az ünnepélyes búcsúztatásra kerül sor: a végzősök és a búcsúztató osztályok képviselői elmondják a búcsúbeszédet, a végzősök átadják az iskolazászlót a hetedik évfolyamnak, az igazgatónő Takácsné Tóth Noémi elköszön az osztályoktól, végül Ferenc atya átadja az Marianumos éveket tartalmazó cd-t. Ünnepélyünk végén az osztályok osztálytermeikbe vonulnak. Ezekben az utolsó percekben mindannyiunk előtt leperegnek a közös emlékek: a tanórák, a versenyek, a kirándulások, az iskolai rendezvények, a lelki napok, a csínytevések és a nehéz órák, amelyekben keményen megdolgoztatok azért, hogy tudással és hittel gazdagodva távozhassatok most innen. Holnapra mindezek az emlékek már a múlté lesznek, egy olyan múlté, amely meghatározza a jövőtöket.

Most elhagyjátok az iskolát, de a kapuja mindig nyitva áll előttetek. Ti akkor is, és mindig ide tartoztok, ide bármikor hazajöhettek, bárhol is éljetek a világban, bárhová is sodorjon benneteket az élet számos vihara. Itt nőttetek fel, ez az iskola éltetett és táplált benneteket. Egy jó iskola két dolgot adhat útravalóul a diákjainak: gyökereket és szárnyakat. Mindenki megkapta azokat az alapokat, amivel elérheti céljait az életben. Szárnyaitok megerősödtek, most itt az idő, hogy kipróbáljátok őket. Röpítsenek magasra Titeket! Váljatok tudósokká, jó szakemberekké, vagy legyetek sikeres sportolók, a lényeg, hogy dolgozzatok becsületesen, és soha ne feledkezzetek meg arról honnan indultatok!

"Legyen előtted mindig út,

Fújjon mindig hátad mögül a szél,

Melegen süsse arcodat a Nap,

Az eső puhán essen földjeidre,

S míg újra találkozunk,

Hordozzon tenyerén az Isten."

                                                      (ír-kelta köszöntő)

Pálfi Mariann