Copyright 2022 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

A 6.b osztály november 09.-én a Magyar Földrajzi Múzeumba látogatott, ahol megismerkedtünk Érd természeti értékeivel.

 

A természeti értékeket ma már csak elszórtan találjuk meg Érden, főleg a városperemi részeken, melyek helyi- és országos védettségű, valamint Natura 2000-es (európai szinten védett) területek. Ezeket tekintettük át az Érd elszórt természeti kincsei című kiállítás diorámái alapján az alábbi egységekben: Élet a ház körül, Érd környéki erdők, Érd növényvilága, Beliczay-sziget és Érdi-magaspart, Fundoklia-völgy élővilága egykor és ma.

A kiállítás megtekintése után 4 fős csapatokban tevékenykedtek a gyerekek, minden csoport más-más gyakorlati feladatot kapott a kiállítással kapcsolatban, mint például a Dunában megtalálható hordalékból különböző csigákat és kagylókat kellett kiválogatni és megnevezni, őskori csontokat kellett azonosítani, madarakat felismerni, növényeket meghatározni, tojásokat és fészkeket a hozzá tartozó élőlényekkel összepárosítani, különböző rovarokat és gyíkokat felismerni. Miután a csoportok megoldották a feladatokat, prezentálták egymásnak is. Majd az izgalmas programot egy torpedós vetélkedő zárta le, ahol a bemondott kódok alapján kérdéseket kaptak a gyerekek és pontokat lehetett gyűjteni. Az iskolán kívüli múzeumi foglalkozás előnye, hogy az újdonság erejével hat, és számos képességet fejleszt, mint például: kreativitás, problémamegoldás, logikai és kritikai gondolkodás, előadói képességek stb.

 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy sok új ismerettel és élménnyel gazdagodtunk. Az új tudást és információkat játékos, de gyakorlatias feladatokban fel is használtunk, ezáltal számos képességet és készséget fejlesztettünk.

dr. Molnárné Lizicska Mária osztályfőnök