Copyright 2023 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

 Legutóbbi szombaton, december 10-én, 44 diákkal részt vettünk egy nagyszerű kiránduláson. A burgenlandi Eisenstadtba (Kismarton) utaztunk, a nagy történelmi múlttal rendelkező Esterházy-család egyik jelentős városába.


Megérkezésünk után először a gyönyörű ősfás parkba mentünk. A hosszú, közel három és fél órás buszút után jól esett a szabad levegőn sétálni. Ezt követően került sor a kastélylátogatásra. A magas létszám miatt két csoportra osztottak minket, majd idegenvezetőink segítségével bejártuk a kastély termeit, szobáit. Épségben megmaradt 16. századi falfestményeket, eredeti kínai papír tapétákat, főúri bútorokat, használati tárgyakat láttunk, és közben számos érdekes történetet hallgattunk a hercegi család tagjairól. A sok séta és információ után a vezetés a kápolnában ért véget, ahol kissé megpihentünk és meghallgattunk egy nagyon szép zeneművet Haydn-tól, a híres zeneszerzőtől, aki hosszú évtizedekig állt az Esterházy-család szolgálatában.


A kastélylátogatás után két órás szabad program következett, amikor a diákok kedvükre nézelődhettek, ajándékokat vásárolhattak, és különböző finomságokat kóstolhattak az adventi vásárban. A rétes, fánk, csokiba mártott gyümölcsök voltak a legnépszerűbb csemegék. A városban töltött időre a diákok feladatot is kaptak, Eisenstadt-ra, az Esterházy-akra, a kastélyra vonatkozóan kellett kitölteniük egy kvízt, amit lelkesen meg is tettek. A helyesen vagy majdnem helyesen válaszolók (vagyis mindenki) gumicukor-jutalmat kaptak.


Végezetül, a visszaindulás előtt ellátogattunk ahhoz a templomhoz, ahol Haydn sírja található. Itt Zita néni rövid előadását hallgattuk, érdekességeket a művész életéről, valamint a hercegi családdal való kapcsolatáról.


Tartalmas, hosszú és fárasztó nap volt a múlt szombati, de a visszajelzésekből és az élménybeszámolókból egyértelműen az derült ki, hogy ha nem lesz akadálya, jövőre is szervezünk advent idején egy ehhez hasonló kirándulást.

 

Kőhalmi Orsolya tanárnő