Copyright 2023 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

DSCF3235


„Most van a kellő idő”
(Kor 5,20-6,2) hamvazószerda a szent negyven nap kezdete, a nagyböjt, a bűnbánat ideje, mely az idei évben március 06-án vette kezdetét. Ekkor nemcsak az ember teste, hanem a lelke is megtisztul...

 

Az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujával a pap ezen a napon keresztet rajzol a hívek homlokára miközben ezt mondja: “Emlékezzél, ember, hogy porból vagy, és porrá leszel!” Ezeket a szavakat mondta Hajdu Ferenc atya, iskolánk püspöki biztosa és Mojzer György atya is, miközben hamuval keresztet rajzolt homlokunkra délelőtt a második és harmadik órában.

Miről szól a mai modern világban a böjt, hogyan tarthatjuk be, és mit ehetünk ilyenkor?
A Jézus Krisztus feltámadását ünneplő húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe. Erre készít föl a hitben való elmélyedést szolgáló böjti időszak. A nagyböjt egy új kezdet, olyan út, amely elvezet a biztos célhoz, a feltámadáshoz, húsvéthoz, amikor Krisztus győz a halál felett.  

Böjti szabályok a testileg egészséges hívek számára:

  1. A 14. életévüket betöltött katolikusok hamvazószerdán és nagypénteken nem fogyaszthatnak húst.
  2. A 18 és 60 év közöttiek ezen a két napon csak háromszor ehetnek húsmentes ételt, és csak egyszer lakhatnak jól.
  3. A nagyböjti időszak minden péntekjén kerülni kell a húsféléket.
    Hasznos és jó a megszokott tevékenységeink kordában tartása is: az alkoholfogyasztás, cigarettázás, túlzott internethasználat, esetleg tévénézés szüneteltetése legalább ezekre a napokra vagy akár bizonyos szabályokkal az egész böjtre vonatkoztatva is.

Légy velünk ennek a szent időnek minden napján: tedd böjtölésünket is szabaddá minden hivalkodástól és külsőségességtől, hogy célba jutásunk eszköze legyen!

Pálfi Mariann