Copyright 2023 - Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Védőszent, patrónus, patróna: szent, akit egy nép, egyházmegye, lakóhely, égi oltalmazónak választ.

Iskolánkban minden osztály egy-egy szent vagy boldog nevét viseli, ebben is kifejezésre jut, hogy fontosnak tartjuk életük, emberi példájuk megismerését és elkötelezett helytállásuk követését.
Az alábbiakban olvashatók azon szentek, akiket egy-egy osztály védőszetjéül választott

OSZTÁLYOK VÉDŐSZENTJEI 

1.a: Szent Erzsébet

1.b: Szent Balázs

2.a: Assisi Szent Ferenc

2.b: Szent Imre

3.a: Merici Szent Angéla

3.b: Páduai Szent Antal

4.a: Szent Miklós

4.b: Prágai Szent Ágnes

5.a: Kalazanci Szent József

6.a: Páduai Szent Antal

6.b: Szent II. János Pál pápa

6.c: Carlo Acutis

7.a: Szent Rita

7.b: Boldog Apor Vilmos

8.a: Boldog Batthyány- Strattmann László

8.b: Lisieux-i Szent Teréz

9.évfolyam: Szent Hedvig

10.évfolyam: Boldog Meszlényi Zoltán

11.évfolyam: Szent Benedek

12.évfolyam: Boldog Brenner János

 

Osztályunkkal 2019. október 24-én az osztály védőszentjével foglalkoztunk, mivel október 22-én van Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapja. A szent pápa életét bemutató film alapján összegyűjtöttük János Pál pápa történelemformáló alakjának tetteit. Ezt követően, mint a fiatalok pápáját és osztályunk védőszentjét közösen litániába foglalva kértük osztályunkért, minden gyermek továbbtanulásáért és életéért.

„Jézust keresed, amikor a boldogságról álmodsz; Ő vár rád, amikor úgy érzed, hogy semmi más nem tud elégedettséggel eltölteni; Ő a szépség, amihez annyira vonzódsz; Ő az, aki a teljességre való szomjúságra indít, és nem engedi, hogy beérd kompromisszumokkal; Ő az, aki arra buzdít, hogy vesd le a hamis élet álarcát; Ő az, aki a szívedben olvassa a legvalódibb választásaidat, azokat a választásokat, amelyeket mások megpróbálnak elfojtani.”

Beszéd a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, Róma, 2000. 08. 19.

Ruff Enikő
osztályfőnök

1-2.osztályban Szent Miklós életpéldáját alaposan megismerhettük.
Most, hogy nagyobbak lettünk, arra gondoltunk, hogy más szentekről is szeretnénk ismereteket gyűjteni. Olyan védőszentet igyekeztünk választani, aki életszentségével léleképítő utat mutat nekünk az elsőáldozáshoz - amelyre már nagyon készülünk- és kapcsolódik történelmi tanulmányainkhoz is, így a 3.b osztály védőszentje az idei tanévtől Szent Imre lett.
2018.november 5-én az alsó tagozatos reggeli elmélkedés keretén belül egy rövid színdarabban mutattuk be védőszentünk életét, amelyet népénekkel színesítettünk. Műsorunk után osztálytermünkben az egész napot Szent Imre tiszteletének szenteltük.
Diavetítéses előadásban megismerhettük az életútját, ennek zárásaként pedig, aki egy fontos eseményt el tudott mondani Szent Imre életéből, amelyet előtte szóló társai még nem említettek, egy gyönyörű szentképet kapott – mindenkinek járt a kis ajándék. Ezt követően ikont színeztünk, mialatt korabeli magyar népzenét hallgattunk.
A nap zárásaként lovaggá ütésben volt része minden tanulónak, melynek keretén belül megfogadtuk, hogy Szent Imre herceg hű követői leszünk.

„Szent Imre herceg, magyar ifjak pajzsa,

a veszélyt tőlünk kar(d)od távol tartsa!

Ne engedj jutnunk kísértésbe, bajba!

Könyörögj értünk!”

(Ho.299.)

Rónainé Bodnár Judit
osztályfőnök

Idén egy teljes héten át kiemelten foglalkoztunk védőszentünkkel, Szent Miklóssal, aki arra tanít minket, hogy néha egy mosoly, egy jó szó is sokat számít azoknak, akiknek nagy szükségük van erre.
2017. december 2-án a Jézus Szíve templomban osztálymisén vettünk részt, ahol az első adventi gyertyagyújtást egy kis műsorral tettük meghittebbé.
2017. december 4-én tartottuk osztályunk adventi kézműves délutánját.
Ebben a tanévben rendhagyó módon emlékeztünk meg védőszentünkről. 2017.december 6-án minden alsó tagozatos osztályba betérve meséltünk a gyerekeknek Szent Miklósról, és nem érkeztünk üres kézzel: minden diáknak egy a védőszentünket ábrázoló szentképet adtunk át. Látogatásunknak örült minden osztály és tanító, és hálájuk jeleként néhányan cukorkákkal, mások pedig hangszeres zenével köszönték meg műsorunkat.
Ezt a napot könyvek, tanulás nélkül töltöttük: megnéztünk egy szép mesét Szent Miklós életéről, játékos feladványokat oldottunk meg papíron, interaktív táblán, még a tornateremben is, majd az iskolába elhozott kedvenc játékainkkal játszottunk. Mindeközben hozzánk is megérkezett a Mikulás.
Hetünk zárásaként 2017.12.09-én a Turay Ida Színházba látogattunk el gyerekekkel, testvérekkel, szülőkkel, ahol egy csodálatos előadásban volt részünk.

Szent Miklós jöjj el, oszd szét kincseid!

Érints meg szíveddel minden nagyot és kicsit!

Taníts, hogy tegyünk jót észrevétlenül,

háladal csak Őt illesse, Istent egyedül!

      Rónainé Bodnár Judit

            osztályfőnök

2017. október 04-én volt osztályunk védőszentjének, Assisi-Szent Ferencnek az ünnepe, amelyet szentmise keretében ünnepeltünk. A gyerekek előadtak a szent életéből egy részletet, amelyben megismertük egyszerű életét, gondolkodását, viszonyát a szegénységhez és az Istenhez való ragaszkodását. Példaképül állíthatjuk magunk elé önzetlenségét, hiszen lemondott a fényűző életről, vagyonát szétosztotta a szegények között és az egész életét Istennek szentelte. Rájött, hogy nem a földi létben kell keresni a boldogságot, hanem Isten útmutatását követve érhetjük el azt. Ha teljes erőnkkel, életünkkel Istent szolgáljuk, mindent felülmúló jutalmat kapunk Tőle, ami nem mérhető semmilyen földi kincshez.
Assisi-Szent Ferenc a csendet kereste, hogy imáiban elmélyülten tudjon találkozni Istennel. Az evangéliumhoz való közelsége rendíthetetlen erővel töltötte el, öröme újra meg újra dalban tört ki, és átragadt a környezetére is. Követőinek ezt mondta:

„Testvérek! Mi egyéb vagyunk mi, mint Isten dalnokai és muzsikusai, akik lelki örömmel akarják megtölteni a szíveket!”

A szentmisén a gyerekek szülei is részt vettek, együtt énekeltük lelkesen

Assisi-Szent Ferenc imáját:

„Tégy engem békéd követévé, hol gyűlölet van, legyek szeretet!

A harc helyébe hadd vigyem a békét, és az egységet a szakadás helyett!

Ó, add Uram, hogy vigaszt vigyek másnak,

ne csak nekem kelljen vigasz és remény!

Legyek megértő, ne mindig csak megértett,

ahogy Jézus, úgy szerethessek én!”

 

                  Pozsonyi Béláné

                 2.a osztályfőnöke